Nova priporo─Źila glede testiranja in zdravljenja s fluorouracilom, kapecitabinom, tegafurjem in flukitozinom

Odbor za oceno tveganja na podro─Źju farmakovigilance (PRAC) na EMA je priporo─Źil, da se bolnike pred za─Źetkom zdravljenja s fluorouracilom v oblikah za injiciranje ali infundiranje ter sorodnima kapecitabinom in tegafurjem (v telesu se pretvorita v fluorouracil), preveri na pomanjkanje encima dihidropirimidin dehidrogenaze (DPD). 

Ker se zdravljenja hudih glivi─Źnih oku┼żb s flukitozinom (drugo zdravilo sorodno fluorouracilu) ne sme odlo┼żiti, testiranje bolnikov na pomanjkanje DPD pred za─Źetkom zdravljenja ni potrebno.

Testiranje pred za─Źetkom zdravljenja ni potrebno pri bolnikih, ki fluorouracil uporabljajo za lokalno zdravljenje razli─Źnih ko┼żnih stanj (nanese se na ko┼żo).

Encim DPD je potreben za presnovo fluorouracila. Pri zmanj┼íanem delovanju encima 1┬áse fluorouracil kopi─Źi v krvi, zato se lahko pojavijo resni in ┼żivljenje ogro┼żajo─Źi ne┼żeleni u─Źinki, kot so nevtropenija (nizke vrednosti nevtrofilcev, vrste belih krvnih celic, ki so pomembne v boju proti oku┼żbam), nevrotoksi─Źnost (okvara ┼żiv─Źevja), huda driska in stomatitis (vnetje ustne sluznice).

PRAC je ocenil vse razpolo┼żljive podatke in priporo─Źil naslednje ukrepe, da se zagotovi varna uporaba fluorouracila in sorodnih u─Źinkovin:

Fluorouracil, kapecitabin in tegafur

Pred uvedbo zdravljenja s fluorouracilom v oblikah za injiciranje ali infundiranje ter kapecitabinom in tegafurjem je priporo─Źljivo testiranje bolnikov na pomanjkanje DPD. To se lahko izvede z merjenjem ravni uracila (razgrajuje ga DPD) v krvi ali s testiranjem prisotnosti dolo─Źenih genskih mutacij v genu za DPD, ki so povezane s pove─Źanim tveganjem za resne ne┼żelene u─Źinke. Upo┼ítevati je treba zadevne klini─Źne smernice.

Bolniki z znanim popolnim pomanjkanjem DPD se ne smejo zdraviti s fluorouracilom v oblikah za injiciranje ali infundiranje ter kapecitabinom in tegafurjem, saj so zaradi popolnega pomanjkanja DPD izpostavljeni ve─Źjemu tveganju za resne in ┼żivljenje ogro┼żajo─Źe ne┼żelene u─Źinke.  

Pri bolnikih z delnim pomanjkanjem DPD je treba upo┼ítevati zmanj┼íanje za─Źetnega odmerka zdravila. Ker u─Źinkovitost zmanj┼íanega za─Źetnega odmerka ni ugotovljena se po za─Źetnem odmerku le ti lahko pove─Źajo, ─Źe se resni ne┼żeleni u─Źinki ne pojavijo. Redno spremljanje ravni fluorouracila v krvi pri bolnikih, ki prejemajo fluorouracil v kontinuirani infuziji, lahko izbolj┼ía izide zdravljenja.

Testiranje pred za─Źetkom zdravljenja in prilagoditev odmerka glede na aktivnost DPD nista potrebna pri bolnikih, ki se s fluorouracilom zdravijo lokalno. Raven fluorouracila, ki se absorbira skozi ko┼żo, je izjemno nizka zato se pri bolnikih z delnim ali popolnim pomanjkanjem DPD pri lokalni uporabi fluorouracila ne pri─Źakuje spremembe varnosti. 

Flukitozin

Flukitozin se uporablja za zdravljenje hudih glivi─Źnih oku┼żb vklju─Źno z nekaterimi oblikami meningitisa (vnetje ovojnic mo┼żganov in hrbtenja─Źe). V izogib zamudi pri za─Źetku zdravljenja testiranje bolnikov na pomanjkanje DPD pred za─Źetkom zdravljenja ni potrebno.

Bolniki z znanim popolnim pomanjkanjem DPD se zaradi tveganja za ┼żivljenje ogro┼żajo─Źe ne┼żelene u─Źinke s flukitozinom ne smejo zdraviti.

Ve─Źje tveganje za ┼żivljenje ogro┼żajo─Źe ne┼żelene u─Źinke je tudi pri bolnikih z delnim pomanjkanjem aktivnosti DPD. ─îe se pojavijo ne┼żeleni u─Źinki, naj zdravnik razmisli o prekinitvi zdravljenja. Priporo─Źljivo je tudi testiranje aktivnosti DPD saj je pri bolnikih z nizko aktivnostjo DPD tveganje za resne ne┼żelene u─Źinke ve─Źje.  

Povzetki glavnih zna─Źilnosti zdravil in navodila za uporabo bodo posodobljeni z novimi priporo─Źili.

Ve─Ź o zdravilih
V pregled so vklju─Źena zdravila s fluorouracilom, ki se dajejo v obliki injekcije ali se nana┼íajo na ko┼żo, kot tudi zdravila, ki vsebujejo kapecitabin in tegafur (t. i. predzdravila fluorouracila), ki se jemljejo peroralno in se v telesu pretvorijo v fluorouracil. Vklju─Źeno je tudi protiglivi─Źno zdravilo flukitozin, ki se daje v obliki injekcije ali peroralno, in se v telesu delno pretvori v fluorouracil.

Fluorouracil v oblikah za injiciranje in njegova predzdravila se uporabljajo za zdravljenje razli─Źnih vrst raka. Delujejo tako, da motijo encime, ki sodelujejo pri tvorjenju novih DNK  in tako prepre─Źujejo rast rakavih celic.

Fluorouracil za lokalno uporabo se uporablja za razli─Źna ko┼żna stanja kot sta aktini─Źna keratoza in ko┼żne bradavice.

Zdravila, ki vsebujejo kapecitabin in tegafur, so dovoljenje za promet pridobila po centraliziranem postopku in so na trgu pod imeni Xeloda, Teysuno in kot razli─Źna generi─Źna zdravila s kapecitabinom. Ve─Ź informacij o teh zdravilih najdete na spletni strani EMA

Nekatera zdravila, ki vsebujejo tegafur in kapecitabin, so dovoljenje za promet pridobila tudi po nacionalnih postopkih prav tako vsa zdravila, ki vsebujejo flukitozin in fluorouracil.

Ve─Ź o postopku
Pregled je bil spro┼żen marca 2019 na zahtevo francoske agencije za zdravila (ANSM) po ─Źlenu 31 Direktive 2001/83/ES.
Priporo─Źila je pripravil Odbor za oceno tveganja na podro─Źju farmakovigilance (PRAC) na EMA, ki je odgovoren za ocenjevanje varnostnih vpra┼íanj pri zdravilih za uporabo v humani medicini in je ocenil podatke o varnosti.
Priporo─Źila PRAC bodo posredovana Odboru za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na EMA, ki je pristojen za vpra┼íanja v zvezi z zdravili za uporabo v humani medicini, in bo sprejel kon─Źno mnenje EMA. Postopek se bo zaklju─Źil z izdajo odlo─Źitve Evropske komisije, ki bo za dr┼żave ─Źlanice EU zavezujo─Źa.

Postopek lahko spremljate na naslednji povezavi.

Številka dokumenta: 1382-6/2020


  1. Nizko raven delujo─Źega encima DPD ima do 8% bele rase, popolno pomanjkanje pa do 0,5%. []
Scroll to Top