Opis podro─Źja

Primerna ureditev podro─Źja zdravil za uporabo v veterinarski medicini je pomemben del prizadevanj dru┼żbe za bolj┼íe zdravje in dobro po─Źutje ┼żivali. Zdravila za uporabo v veterinarski medicini so pomembna za ┼żivali, imajo pa tudi pomembno vlogo v varovanju javnega zdravja, saj se z uporabo zdravil za uporabo v veterinarski medicini┬á prepre─Źi ┼íirjenje bolezni z ┼żivali na ljudi, hkrati pa je tudi zagotovljeno, da so po pravilni uporabi zdravil ┼żivila ┼żivalskega izvora varna.

Da bi izpolnili glavni cilj, varovanje javnega zdravja, JAZMP skrbi, da so zdravila za uporabo v veterinarski medicini kakovostna, u─Źinkovita in varna. JAZMP si v okviru zakonski mo┼żnosti tudi prizadeva, da bi bilo na slovenskem trgu razpolo┼żljivih ─Źim ve─Ź takih zdravil.

Pomembna dejavnost je┬áfarmakovigilanca zdravil za uporabo v veterinarski medicini, ki pomeni spremljanje ne┼żelenih u─Źinkov zdravil (vklju─Źno z izostankom pri─Źakovane u─Źinkovitosti) pri ┼żivalih in tudi pri ljudeh.

Poenostavljeno povedano, ureditev podro─Źja zdravil za uporabo v veterinarski medicini vklju─Źuje odlo─Źitev ali je zdravilo, ki ga razvije farmacevtska industrija, primerno, da se ga lahko da v promet in ali je to zdravilo, po tem, ko je ┼że v prometu, ┼íe vedno varno.┬á

Scroll to Top