Medsebojno zamenljiva zdravila

Na podlagi Zakona o zdravilih (Uradni list RS, ┼ít.┬á17/14 in 66/19) in Pravilnika o natan─Źnej┼íih pogojih in postopku za ugotavljanje medsebojne zamenljivosti zdravil (Uradni list RS ┼ít.┬á102/10 in┬á17/14┬áÔÇô ZZdr-2, v nadaljevanju: Pravilnik), JAZMP dolo─Źi zdravila, ki so medsebojno zamenljiva. Medsebojno zamenljiva so lahko bioekvivalentna, farmacevtsko ekvivalentna in farmacevtsko alternativna zdravila. Ob tem se upo┼íteva, da mora biti verjetnost nastanka klini─Źno pomembnih razlik v u─Źinkovitosti in varnosti ustrezno nizka.

Postopek za ugotavljanje medsebojne zamenljivosti poteka po uradni dol┼żnosti, na predlog imetnika dovoljenja za promet ali pobudo strokovne in┼ítitucije, v skladu z dolo─Źili veljavnega Pravilnika.

Predlog oziroma pobuda za za─Źetek postopka za ugotavljanje medsebojne zamenljivosti zdravil mora biti pripravljen v skladu z zahtevami veljavnega Pravilnika.

JAZMP pripravlja in redno posodablja seznam medsebojno zamenljivih zdravil. Aktualni seznam je objavljen na spletni strani JAZMP. Kronolo┼íki pregled vseh objavljenih seznamov je na voljo tukaj.

Zdravila, uvr┼í─Źena na seznam medsebojno zamenljivih zdravil lahko zamenjujejo osebe, poobla┼í─Źene za predpisovanje ali izdajanje zdravil.

Na osnovi seznama medsebojno zamenljivih zdravil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) dolo─Źi najvi┼íje priznane vrednosti na ravni skupin medsebojno zamenljivih zdravil, dolo─Źenih z u─Źinkovino, obliko in jakostjo. To pomeni, da je za dolo─Źene skupine medsebojno zamenljivih zdravil dolo─Źena najvi┼íja priznana vrednost, ki jo krije zdravstveno zavarovanje.

Scroll to Top